Μέτρηση φωτός και πως λειτουργεί

Κάθε μοντέρνα DSLR έχει ένα «εργαλείο» που ονομάζεται «Metering Mode», γνωστό και ως «Metering Camera», «Metering Exposure» ή απλά «Metering». Η γνώση του τρόπου μέτρησης και του τρόπου λειτουργίας κάθε μέτρησης είναι σημαντική στη φωτογραφία, επειδή βοηθά τους φωτογράφους να ελέγχουν την έκθεση τους με ελάχιστη προσπάθεια και να λαμβάνουν καλύτερες φωτογραφίες σε ασυνήθιστες καταστάσεις φωτισμού. Στην κατανόηση αυτού του τρόπου μέτρησης, θα εξηγήσουμε τι είναι η μέτρηση, πώς λειτουργεί και πώς μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για την ψηφιακή σας φωτογραφία.

1) Τι είναι η μέτρηση;

Η μέτρηση είναι ο τρόπος με τον οποίο η κάμερά σας καθορίζει τη σωστή ταχύτητα κλείστρου και το διάφραγμα, ανάλογα με την ποσότητα φωτός που εισέρχεται στην κάμερα και στο ISO. Πίσω στις παλιές μέρες της φωτογραφίας, οι κάμερες δεν ήταν εφοδιασμένες με ένα «φωτομετρητή», ο οποίος είναι ένας αισθητήρας που μετράει την ποσότητα και την ένταση του φωτός. Οι φωτογράφοι έπρεπε να χρησιμοποιούν φωτομετρητές για να καθορίσουν τη βέλτιστη έκθεση. Προφανώς, επειδή η δουλειά αποτυπόνωνταν  σε φιλμ, δεν μπορούσαν να δουν τα αποτελέσματα αμέσως, γι ‘αυτό και βασίστηκαν  σε αυτούς τους μετρητές φωτός.

Σήμερα, κάθε DSLR διαθέτει ενσωματωμένο μετρητή φωτός που μετρά αυτόματα το ανακλώμενο φως και καθορίζει τη βέλτιστη έκθεση. Οι πιο συνήθεις τρόποι μέτρησης στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές σήμερα είναι:

Matrix Metering (Nikon), γνωστή και ως Αξιολόγηση Μέτρησης (Canon)
Κεντροβαρής μέτρηση
Σημειακή μέτρηση

Μπορείτε να δείτε το μετρητή της κάμερας σε λειτουργία όταν φωτογραφίζετε σε Χειροκίνητη λειτουργία – κοιτάξτε μέσα στο σκόπευτρο και θα δείτε τα μπάρες που πηγαίνουν αριστερά ή δεξιά, με μηδέν στη μέση, όπως φαίνεται παρακάτω.

Nikon Viewfinder

Εάν τοποθετήσετε την κάμερά σας σε πολύ φωτεινή περιοχή, οι γραμμές θα πάνε στην πλευρά «+», υποδεικνύοντας ότι υπάρχει υπερβολική φωτεινότητα για τις τρέχουσες ρυθμίσεις έκθεσης. Εάν τοποθετήσετε τη φωτογραφική σας μηχανή σε μια πολύ σκοτεινή περιοχή, οι ράβδοι θα πάνε στην πλευρά «-«, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει αρκετό φως. Θα χρειαστεί να αυξήσετε ή να μειώσετε την ταχύτητα κλείστρου για να φτάσετε στο «0», που είναι η βέλτιστη έκθεση, σύμφωνα με το μετρητή της φωτογραφικής μηχανής σας.

Ένας μετρητής φωτογραφικών μηχανών δεν είναι μόνο χρήσιμος μόνο για τη χειροκίνητη λειτουργία – όταν επιλέγετε μια άλλη λειτουργία όπως η προτεραιότητα διαφράγματος, η προτεραιότητα κλείστρου ή η κατάσταση προγράμματος, η κάμερα προσαρμόζει αυτόματα τις ρυθμίσεις με βάση αυτό που διαβάζει από το μετρητή.

1.1) Προβλήματα με τη μέτρηση

Οι μετρητές των φωτογραφικών μηχανών λειτουργούν εξαιρετικά όταν η σκηνή φωτίζεται ομοιόμορφα. Παρόλα αυτά, είναι  δύσκολο για τους μετρητές φωτός να καθορίζουν την έκθεση, όταν υπάρχουν αντικείμενα με διαφορετικά επίπεδα φωτός και ένταση. Για παράδειγμα, αν τραβάτε φωτογραφία του μπλε ουρανού χωρίς σύννεφα ή ήλιο στο πλαίσιο, η εικόνα θα εκτεθεί σωστά, επειδή υπάρχει μόνο ένα επίπεδο φωτισμού για να αντιμετωπίσετε. Η εργασία γίνεται λίγο πιο δύσκολη αν προσθέσετε λίγα σύννεφα στην εικόνα – ο μετρητής πρέπει τώρα να αξιολογήσει τη φωτεινότητα των σύννεφων σε σχέση με τη φωτεινότητα του ουρανού και να προσπαθήσει να προσδιορίσει τη βέλτιστη έκθεση. Ως αποτέλεσμα, ο μετρητής της κάμερας μπορεί να φωτίσει λίγο τον ουρανό για να εκθέσει σωστά τα λευκά σύννεφα – διαφορετικά, τα σύννεφα θα φαίνονται πολύ λευκά ή «υπερεκφράζονται».

Τι θα συμβεί αν προσθέσετε ένα μεγάλο βουνό στη σκηνή; Τώρα ο μετρητής της κάμερας θα έβλεπε ότι υπάρχει ένα μεγάλο αντικείμενο που είναι πολύ πιο σκοτεινό (σε σχέση με τα σύννεφα και τον ουρανό) και θα προσπαθούσε να βρει κάτι στη μέση, έτσι ώστε το βουνό να είναι σωστά εκτεθειμένο επίσης. Από προεπιλογή, ο μετρητής της κάμερας εξετάζει τα επίπεδα φωτισμού σε ολόκληρο το πλαίσιο και προσπαθεί να παρουσιάσει μια έκθεση που εξισορροπεί τις φωτεινές και τις σκοτεινές περιοχές της εικόνας.

2) Matrix

Η λειτουργία «Metering Matrix» ή «Evaluative Metering» είναι η προεπιλεγμένη λειτουργία μέτρησης στις περισσότερες συσκευές DSLR. Λειτουργεί παρόμοια με το παραπάνω παράδειγμα διαιρώντας ολόκληρο το πλαίσιο σε πολλαπλές «ζώνες», οι οποίες στη συνέχεια όλες αναλύονται σε ατομική βάση για φωτεινούς και σκούρους τόνους. Ένας από τους βασικούς παράγοντες (πέραν του χρώματος, της απόστασης, των αντικειμένων, των φωτεινών σημείων κλπ.) που επηρεάζει τη μέτρηση  είναι εκεί που έχει ρυθμιστεί το σημείο εστίασης της κάμερας. Αφού διαβάσειτις πληροφορίες από όλες τις μεμονωμένες ζώνες, το σύστημα μέτρησης κοιτάζει πού εστιάσατε μέσα στο πλαίσιο και το σημειώνει πιο σημαντικό από όλες τις άλλες ζώνες. Υπάρχουν πολλές άλλες μεταβλητές που χρησιμοποιούνται στην εξίσωση, οι οποίες διαφέρουν από τον κατασκευαστή στον κατασκευαστή. Η Nikon, για παράδειγμα, συγκρίνει επίσης τα δεδομένα εικόνας με μια βάση δεδομένων χιλιάδων εικόνων για τον υπολογισμό της έκθεσης. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτή τη λειτουργία για το μεγαλύτερο μέρος της φωτογραφίας σας, δεδομένου ότι θα κάνει γενικά μια πολύ καλή δουλειά για τον καθορισμό της σωστής έκθεσης.

Matrix Metering

3) Κεντροβαρής Μέτρηση

Η χρήση ολόκληρου του πλαισίου για τον προσδιορισμό της σωστής έκθεσης δεν είναι πάντα επιθυμητή. Τι γίνεται αν προσπαθείτε να πάρετε μια headshot ενός προσώπου με τον ήλιο πίσω; Αυτό είναι όπου το κέντρο-σταθμισμένη μέτρηση γίνεται  πρακτική. Το Center-Weighted Metering αξιολογεί το φως στη μέση του πλαισίου και τα περίχωρά του και αγνοεί τις γωνίες. Σε σύγκριση με τη μέτρηση Matrix, η μέτρηση με βάση το κέντρο δεν εξετάζει το σημείο εστίασης που επιλέγετε και αξιολογεί μόνο τη μεσαία περιοχή της εικόνας. Χρησιμοποιήστε αυτή τη λειτουργία όταν θέλετε η φωτογραφική μηχανή να δώσει προτεραιότητα στη μέση του πλαισίου, πράγμα που λειτουργεί εξαιρετικά για κοντινά πορτραίτα και για σχετικά μεγάλα θέματα που βρίσκονται στη μέση του πλαισίου.

Center-weighted Metering

4) Spot Metering – Σημειακή μέτρηση

Η Σημειακή μέτρηση αξιολογεί μόνο το φως γύρω από το σημείο εστίασής σας και αγνοεί τα πάντα. Αξιολογεί μια ενιαία ζώνη / κύτταρο και υπολογίζει την έκθεση βάσει αυτής της ενιαίας περιοχής, τίποτε άλλο. Προσωπικά χρησιμοποιώ αυτόν τον τρόπο για τη φωτογραφία μου για τα πουλιά, επειδή τα πτηνά συνήθως καταλαμβάνουν μια μικρή περιοχή του πλαισίου και πρέπει να βεβαιωθώ ότι τα εκθέτω σωστά, είτε το φόντο είναι φωτεινό είτε σκοτεινό. Επειδή το φως αξιολογείται όπου τοποθετώ το σημείο εστίασής μου, θα μπορούσα να πάρω μια ακριβής έκθεση στο πουλί ακόμη και όταν το πουλί βρίσκεται στη γωνία του πλαισίου. Επίσης, αν κάνατε φωτογραφία ενός προσώπου με τον ήλιο πίσω αλλά καταλάβατε ένα μικρό μέρος του πλαισίου, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε  αυτόν τρόπο μέτρησης σημείου. Η σημειακή μέτρηση είναι ιδανική για τέτοιου είδους αντικείμενα με οπίσθιο φωτισμό. Ένα άλλο καλό παράδειγμα χρήσης μέτρησης σημείου είναι όταν φωτογραφίζεις τη Σελήνη. Επειδή το φεγγάρι θα πάρει μια μικρή μερίδα του πλαισίου και ο ουρανός είναι εντελώς σκοτεινός γύρω του, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τη μέτρηση Spot – έτσι, κοιτάζουμε μόνο το επίπεδο φωτός που προέρχεται από το φεγγάρι και τίποτα άλλο.

Spot Metering

5) Πώς να αλλάξετε τη λειτουργία μέτρησης κάμερας

Δυστυχώς, αυτό ποικίλλει όχι μόνο από τον κατασκευαστή στον κατασκευαστή, αλλά και από μοντέλο σε μοντέλο. Στο Nikon D5300, για παράδειγμα, γίνεται μέσω της ρύθμισης μενού (κουμπί Info). Στις επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές, όπως η Nikon D810 και η Nikon D5, υπάρχει ένα ξεχωριστό κουμπί στον επάνω αριστερό επιλογέα για τη μέτρηση της κάμερας. Η αλλαγή μέτρησης στις κάμερες Canon ποικίλλει επίσης από μοντέλο σε μοντέλο, αλλά γενικά γίνεται μέσω ενός συνδυασμού πλήκτρων (πλήκτρο «Set»), μενού κάμερας ή ειδικού κουμπιού μέτρησης κοντά στην επάνω οθόνη LCD.

 

Σχολιάστε